Clackamas County Public Health Advisory Council Blueprint Steering Committee

May 20, 2024, 5:30 – 7:00 p.m.

https://clackamascounty.zoom.us/j/84158065335



Please note: all Public Health Advisory Council and committee meetings are recorded. By participating in the meeting, you agree to be recorded.

Group Agreement:

- ❖ Meetings are meaningful, action focused while making time for follow-up and further analysis.
- Stay on point and on time.
- Don't stay confused ask for clarification, avoid acronyms.
- ❖ Address the problem, not the person, be respectful.
- ❖ Assume best intentions and recognize impact.
- Move up and move back accordingly. Recognize that It can be just as challenging for someone to step forward as it is to step back.
- Bring respectful passion to the meetings.
- Learn from previous experiences and focus on moving forward. Slow down to support full participation by all group members.
- Stay engaged, speak your truth, and hear the truth of others.
- Expect and accept non-closure.
- It's ok to experience discomfort.
- ❖ Acknowledge intent.
- * Remember our interdependence and interconnectedness and share responsibility for the success of our work together.
- When speaking introduce yourself and if referring to a comment in the chat, share the content of the chat.

Meeting Desired Outcomes:

- 1. Blueprint Steering Cmte members understand the status of the transportation goal and the Climate Conscious Founding Principle.
- 2. Blueprint Steering Cmte members agree on objective(s) to implement through December 2025.
- 3. Blueprint Steering Cmte members act on whether to support Zero Suicide proposal.

Agenda

Topic	Action	Presenter /	Time
		Lead	
I. Welcome & Introductions		All	5:30- 5:35 p.m. 5 minutes
II. Recap of Blueprint Plan implementation efforts / process.		Susan Berns- Norman	5:35 – 5:40 p.m. 5 minutes
III. Blueprint Founding Principle: Climate Conscious Strategies A. Update B. Proposed actions for PHAC involvement, consideration		Leah Fisher	5:40 – 5:55 p.m. 15 minutes
IV. Blueprint Goal: TransportationA. Update, Progress ReportB. Proposed actions for PHAC involvement, consideration		Leah Fisher Rob Sadowsky	5:55 – 6:10 p.m. 15 minutes
V. Data – Suicide in Clackamas County		Jenny Masculine Donna-Marie Drucker	6:10 – 6:20 p.m. 10 minutes
VI. Confirm Blueprint Plan priorities for 2024-2025	X	All	6:20 – 6:35 15 minutes
VI. Blueprint Zero Suicide Proposal from Or. Firearm Coalition, Q & A	Х	Donna-Marie Drucker	6:35 – 6:55 p.m. 20 minutes
VII. Open table announcements		All	6:55 – 7:00 p.m. 5 minutes
VIII. Adjourn		All	

Blueprint Steering Committee (2nd Monday) Proposed Schedule for 2024

Date	Time	Topic	Location
July 8, 2024	5:30 – 7:00		
September 9, 2024	5:30 – 7:00		
November 11, 2024	5:30 – 7:00		

PHAC Future Meetings

Future Meetings	Time	Topic	Location	

June 10, 2024	3:00 – 5:00 p.m.	
August 12, 2024	3:00 – 5:00 p.m.	
October 14, 2024	3:00 – 5:00 p.m.	
December 9, 2024	3:00 – 5:00 p.m.	

Contact: For Questions regarding the Public Health Advisory Council: Susan Berns-Norman SusanB@clackamas.us.